Pernahkan anda mendengar tentang air sarbat? Air sarbat atau jager thanta merupakan minuman tradisional masyarakat Pulau Pinang yang cukup popular terutamanya ketika bulan puasa. Malah air sarbat dikatakan minuman warisan sejak 80 tahun lalu yang diminum oleh masyarakat India Muslim di Pulau Pinang. Air sarbat dipercayai dapat menyegarkan dan menyejukkan badan ketika berbuka puasa. Sebenarnya tak perlu ke Pulau Pinang untuk menikmati air ini kerana anda boleh menyediakannya sendiri di rumah. Bahan-bahannya pun mudah untuk didapati di kedai-kedai runcit.
Bahan-Bahan:
1) Air Sirap
2) biji selasih
3) getah anggur
4) Kembang Semangkuk
5)Isi Kelapa Muda (kalau tak suka jangan letak)
6) Kiub Ais
6) Kiub Ais
Selasih
Buah Kembang Semangkuk
Getah Anggur
Cara Penyedian Air Sarbat
Getah Anggur Selepas Direndam
Kembang Semangkuk Selepas Direndam
1) Pastikan Biji Selasih, Getah anggur dan Kembang Semangkuk direndam sehingga kembang.
2) Masukkan biji selasih, getah anggur dan isi kelapa muda ke dalam air sirap. kacau sehingga rata.
3) Masukan kiub ais.
4) Air Sarbat sedia untuk diminump/s: Buah Kembang Semangkuk dan Getah Anggur turut digunakan dalam perubatan tradisional bagi melegakan batuk dan panas badan.
{ 2 comments... read them below or add one }
owh mcm ni la upenye air sarbat ea bro...ingtkn sarbat tu teh halia...
ohhhh... seriously memang dah lama tak
minum air sarbat nih.. teringat arwah
nenek buatkan utk berbuka puasa... sejuk jer....
Post a Comment